1 Ağustos 2015 Cumartesi

Goji Berry’nin 30 Faydası




Goji-berries

İnsan vücudundaki on trilyon hücre devamlı serbest radikaller tarafından saldırıya uğrar.  Serbest radikaller zararlı ajanlardır. Canlı hücrelerin kendilerini yenilenme hızını yavaşlatır ve yaşlanmayı hızlandırır. Goji berry ise hem mutluluk meyvesi hem de uzun ömür meyvesi olarak tanınır. Goji berry’nin içindeki güçlü antioksidanlar ile serbest radikallerin vereceği zarar oldukça aza indirilir. Yaşlanmanın gecikmesini sağlar. uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudunuzu korur.
  1. Enerji Verir ve Dayanıklılığı Arttır
Uzak Doğu’da ve Asya’da eski zamanlardan beri goji berry kullanılır. Egzersiz yaparken gücü arttırır, vücudun direncini ve sağlamlığını arttırır. Özellikle de ameliyatlardan ya da ağır hastalıklardan sonra vücutta oluşan yorgunluğu gidermesi ile ünlüdür.
  1. Genç hissetmeyi ve geç yaşlanmayı sağlar
Goji berry, hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonu (hCG, gençlik hormonu) salınımının artmasını sağlar.  hCG’nin artması ise vücuda yağ oranının azalması olarak geri döner. Bununla da kalmaz, uykuyu düzene sokar ve alınan uykunun yetmesini sağlar. Yaralar bu şekilde daha hızlı iyileşir, unutkanlık sorunları azalır ve libido artar. Tüm bu etkenler ile kişi daha sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur.
  1. Kan Basıncının Düşmesini Sağlar
Her yetişkinden birinde yüksek tansiyon problemi mevcuttur. Kontrol altında tutulmayan yüksek kan basıncı zamanla inme (felç), kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bundan dolayı da sinsi sinsi ilerleyip bir anda büyük sorunlara yol açabilir.  1998 senesinde goji berry için yapılan araştırmada goijinin içindeki polisakkaritlerin kan basıncının yükseklemesini engellediği ortaya konulmuştur.
  1. Kansere Karşı Kalkan Görevi Görür
Germanium kanser önleyi bir maddedir. Bu maddeyi içeren tek bitki ise goji berrydir.  İçerisindeki özel polisakkaritler ve antioksidan yapılar kansere yol açabilecek genetik değişimlerin oluşmasını önler. Bilim adamlarının bu konuda yaptığı çalışmalar ise goji berrynin özellikle karaciğer kanserinden korunma sağladığına dair bilgiler içerir. Karaciğer, vücuttaki en mühim temizleyicidir. Vücudu zehirden arındırmakla görevlidir. Bu sebeple de oldukça önemlidir.
  1. Sağlıklı Kolesterol Seviyelerine Ulaşın
Goji, kötü kolestrole karşı da savaş açar. İçersinde beta-sitosterol maddesi içerir. Bunun dışında antioksidanları ile kolesterolün oksidasyonunu ve damar duvarında plak meydana gelmesini önler. Goji yapısında bulunan flavonoidler ise atardamarların açık kalmasını sağlar. Tıkanmasını önler.
  1. Kan Şekerini Dengeleme Özelliği Vardır
Çin’de oldukça eski zamanlardan beri özellikle tip2 diyabette tedavi amaçlı goji berry kullanılmaktadır.  Goji berry’nin polisakkaritleri ile kan şekerini ve insülin yanıtını düzenlediği de daha sonra yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. İçeriğinde bulunan betain maddesinin de özellikle şeker hastalarında yaygın şekilde ortaya çıkan karaciğer yağlanması ve damar sorunlarını engeller.
  1. Cinsel Gücün Artmasını Sağlar
Goji üzümü Asya ve Uzak Doğu ülkeleri için eski zamanlardan beri geleneksel olarak kullanılır. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler goji berry tüketmektedirler.  Evinden uzağa giden erkeklerin goji berry yemesi yasaktır bu yüzden. Bu konuda yapılan bilismel araştırmalar ise goji berry’nin kandaki testosteron oranını arttırdığını ortaya koymuştur.
  1. Kilo Vermeyi Kolaylaştırır
Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde obezite sorunlarının tedavisi için goji berry kullanılır. Goji berry içerisindeki maddelerle yağ yakımını hızlandırır ve gıdalardan alınan yağın depolanmasını engeller.
  1. Kronik Baş Ağrısı Semptomlarını Hafifletir
Klasik Çin tıbda baş ağrısı ve sürekli yorgunluk hissenin yaşam enerjisinin az olmasından kaynaklandığı düşünülür. Bu kültür için goji berry tüketilmesi büyük önem taşır, çünkü yaşam özünün arttırıldığına inanılır. Yapılan araştırmalar, içerisindeki maddelerin baş ağrısı ve yorgunluk semptomlarını azalttığını ortaya koymuştur.
  1. Uykuyu Düzene Sokar
Gene Asya’da uykusuzluk tedavileri için goji berry’ye başvurulur. Yapılan araştırmalarla yaşı küçük olanlardan yaşı ilerlemiş olan herkesin uykusunu düzene sokabileceği bir istatistik ortaya koyulmuştur.
  1. Görme Bozukluklarına İyi Gelir
Çin’de oldukça eski zamanlardan beri Goji meyveleri  çeşitli görme sorunlarının iyileştirilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Bilim insanları goji berry meyvesinin düzenli tüketilmesi halinde karanlıktaki alışma süresini kısalttığı ve daha iyi bir görme sağladığını ortaya koymuştur. Goji tüketen kişilerin görüş alanındaki siyah noktalarda belirgin bir azalma olduğu tespit edilmiştir.  Goji sayesinde içinde barındırdığı güçlü antioksidan karotenoidler ile makula dejenerasyonu ve kataraktı engellemek mümkündür.
  1. Vücudun Hastalıklara Karşı Direncini Arttırır
Yapılan araştırmalar ile serbest radikallerden olan süperoksit’in çeşitli sorunların ve hastalıkların oluşmasında ve ileri evrelere taşınmasında büyük rolü olduğu görülmüştür.  Süperoksit vücutta yer alan süperoksit dismutaz enzimi ile etkisizleştirilir. Fakat bu enzimin salgılanması yaşın ilermesi ile azalmaya gösterir. Yalnızca yaşın ilerlemesi değil, stres faktörü de bu enzimin miktarını olumsuz etkiler. Goji tüketimin süperoksit dismutaz enzim değerlerini %40 oranında arttırdığı kanıtlanmıştır.
  1. Vücudun Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bağışıklık, vücudunuz hastalıklara karşı savaşını ifade eder. Uzun yıllardır goji berry ile ilgili yapılan araştırmalarda  vücuttaki önemli savunma mekanizmalarını yöneten ve yönlendiren bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koyulmuştur. Goji polisakkaritleri:
  • T-lenfosit hücreler,
  • sitotoksik T-hücreler,
  • NK (doğal öldürücü) hücreler,
  • lizozim, tümor nekroz faktörü-alfa ve immünglobülinler (IgG ve IgA) gibi neredeyse bütün savunma mekanizmalarına destek olur.
  1. Kanserle Savaşa Destek Olur
Kanser tedavisi gören ve aynı zamanda goji berry’e de başvuran hastalar ile yalnızca ilaç tedavisinden faydalanan hastaların kıyaslandığı bir araştırma yapılmıştır. Goji berry tüketen hastaların iyileşme süreçleri %200 daha hızlı ve başarılı olarak tespit edilmiştir. Malign melanom, böbrek karsinomu, kolorektal karsinom, nasofaringeal karsinom ve malign hidrotoraks gibi kanser hastalarının tedavilerindeki başarı oranları olduka yüksektir.
  1. DNA’nın Muhafaza Edilmesine Yardım Eder
DNA, bir insan için kimliktir. Çocuklarına aktarabileceği en öenmli mirastır. Çeşitli kimyasallar, kirlilik ve serbest radikallere maruz kalan DNA hasar alabilir. Bunun sonucunda da genetik sorunlara ve ciddi hastalıklara yol açılabilir. Goji berry’deki betain ve ana molekül olan polisakkaritler hasarlı olan DNA’nın düzelmesine yardım eder.
  1. Kemoterapi ve Radyasyonun Belirtilerini Hafifletir  
    Yapılan bir çalışmada, akciğer kanser tedavisi aşamasında uygulanan radyasyon etkisinin Goji tüketmi ile arttığı ortaya konulmuştur. Bu sayede uygulanan radyasyon dozunun azaltılabileceği anlaşılmıştır. Yapılan farklı bir çalışmada ise Goji’nin radyoterapi ve kemoterapi kaynaklı belirtileri ve yan etkileri hafiflettiği ispatlanmıştır.
    17. Kan Değerlerini Etkiler
Goji berry, kan yapıcı özelliği ile ön plana çıkar. Kan yaşını geriye çekici etkileri vardır. Yapılan bir başka araştırma da ise, canlı alyuvarların serbest radikallerin sebep olacağı hasarlardan Goji flavonoidleri ile korunduğu ortaya koyulmuştur. Goji bunların dışında kemik iliği yetmezliği durumlarının (düşük alyuvar, akyuvar ve trombosit üretimi durumu) alternatif tedavileri içersinde bulunur.
  1. Lenfositleri Arttırır
Lenfositler, beyaz kan hücreleridir. Bu beyaz kan hücreleri, vücut savunma sisteminin değişen çevresel şartlara veya tehditlere karşı uyum göstermesini sağlar. Bu sayede vücudun savaşma gücü artar.
  1. Eklem İltahabına Olan Savaşa Destek Olur
Yapılan araştırmalar akut veya kronik enflamasyon koşullarında serbest radikal olan süperoksit değerleri, vücudun savunma sistem potansiyelinin çok üstüne çıkmaktadır. Bu bir dengesizlik durumudur ve eklemlerde hasara yol açar. Goji anti enflamatuvar bir enzim olan süperoksit dizmutaz seviyesini arttırır. Bu sayede yeniden dengenin oluşmasına yardım eder.
  1. Karaciğerin Desteklenmesine Yardım Eder
Serebrozid, en önemli karaciğer koruyucusu hücrelerden biridir. Goji berry içeriğinde bu maddeyi bulundurur. Bu sayede yüksek toksik etkisi olan  klorlanmış hidrokarbonlara karşı bile koruma sağlayabilecek kalibrededir.
  1. Menopoz Belirtilerini Hafifletir
Menopoz belirtilerin en az yaşandığı yerler Asya ve Uzak Doğudur. Menopoz belirtileri için goji berry kullanan bu yerlerin menopoz semptomlarını daha az yaşadığını göre Batı ülkeleri de goji berry’i araştırma konusu yapmıştır.
  1. Gebelik Döneminde Sabahları Yaşanan Bulantıyı Önler
Çinde sıcak Goji çayı içmek oldukça gelenekseldir. Özellikle gebe olan anne adayları ilk üç ayda mutlaka goji çayı içerler.
  1.  Doğurganlık Yetisini Arttırır
Goji, gene Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde kısırlık tedavisi için kullanılır. Erkeklerde ise, goji polisakkaritlerinin sperm hücrelerinin canlılığını sağladığı ve testisteki hücrelerin stres kaynaklı azalmalarını ve ölümlerini engellediği ortaya koyulmuştur.
  1. Kasları ve Kemikleri Güçlendirir
Goji berry, hGH (büyüme hormonu) üretim ve salınımına etki eder. Bu sayede vücudun bölünme, tamir ve gelişme işlevlerini düzgün bir şekild eyerine getirmesini sağlar.  Kaslar geliştikçe daha çok kalsiyum depolar.
  1. Böbrek Sağlığını Korumaya Yardımcıdır.
Çin’de böbreğin tüm vücudu yönettiğine inanılır. Böbrek fonksiyonları bozuk ise yaşam enerjinin az olduğu düşünülür. Bu sebeple gene goji berry’i tedavi amaçlı kullanırlar.
  1. Unutkanlığı Giderir
Goji berry, beyin meyvesi olarak da tabir edilir. Beyni güçlendirir. Unutkanlığı önler. İçerdiği betain vücutta kolin maddesine dönüştürülür. Bu sayede beyindeki hafıza ve hatırlama fonksiyonları güçlenir.
  1. Kronik Kuru Öksürüğü İyileştirir
Bitki uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre goji, öksürük ve boğazdaki hırıltıları gidermektedir.
  1. Anksiyete ve Depresyonu Hafifletir
Bir adaptojen olarak Goji içerisinde barındırdıkları ile depresyon ve diğer psikolojik sorunların giderilmesine yardım eder. Beynin güçlenmesini sağlaması ile ve Çin’de yaşam enerjsinin arttırdığına inanılması ile depresyon tedavileri için ilaç yerine tercih edilen tedavi biçimidir.
  1. Sindirimi Kolaylaştırır
Goji berry, sindirim sorunlarını gidermeyi sağlar. Gastrit gibi mide sorunlarının düzelmesi için oldukça yardımcıdır.
  1. Diş Sağlığı İçin Önemlidir
Goji, diş etlerini güçlendirir ve kemiklerdeki kalsiyum depolanmasının artmasını sağlaması ile sağlıklı dişlerin ve diş etlerinin önünü açar

Hiç yorum yok: